Augustinus College
Image default
Financieel

Meer informatie over sieraden online kopen

Omgekeerd lanceerde de juwelenindustrie in het begin van de 20e eeuw een campagne om huwelijksringen voor mannen te populariseren, die aansloeg, evenals verlovingsringen voor mannen, die dat niet deden, en die zo ver gingen dat ze een valse geschiedenis creëerden en beweerden dat de praktijk middeleeuwse wortels had. Tegen het midden van de jaren ’40 van de vorige eeuw was 85% van de huwelijken in de VS voorzien van een dubbele ring, tegenover 15% in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Religie heeft ook een rol gespeeld in de samenleving invloed. Zo beschouwt de islam het dragen van goud door mannen als een sociaal taboe en hebben veel religies edicten tegen overmatig vertoon.

Bezoek voor meer informatie over horloges, sieraden en juwelen de website van Quickjewels.

In het christendom geeft het Nieuwe Testament bevelen tegen het dragen van goud, in de geschriften van de apostelen Paulus en Petrus. In Openbaring 17 wordt “de grote hoer” of het valse religieuze systeem afgebeeld als zijnde “versierd met goud en edelstenen en parels, met een gouden beker in haar hand”. (Openbaring 17:4) Voor moslims wordt het beschouwd als haraam voor een man om goud te dragen. Tot de christelijke kerkgenootschappen die het gebruik van sieraden door zowel mannen als vrouwen verbieden, behoren de Amish-Mennonieten en de Heiligheidskerken.

Geschiedenis
De geschiedenis van sieraden is lang en gaat vele jaren terug, met veel verschillende toepassingen onder verschillende culturen. Het heeft duizenden jaren geduurd en heeft verschillende inzichten opgeleverd in hoe oude culturen werkten.

Prehistorie
De vroegst bekende juwelen zijn eigenlijk niet door mensen (Homo sapiens) gemaakt, maar door Neanderthalers die in Europa wonen. Specifiek, geperforeerde kralen gemaakt van kleine zeeschelpen zijn gevonden die dateren van 115.000 jaar geleden in de Cueva de los Aviones, een grot langs de zuidoostkust van Spanje. Later in Kenia, in Enkapune Ya Muto, zijn kralen gemaakt van geperforeerde struisvogel-eierschalen meer dan 40.000 jaar geleden gedateerd. In Rusland worden een stenen armband en een marmeren ring aan een vergelijkbare leeftijd toegeschreven.

Later hadden de Europese vroegmoderne mensen ruwe kettingen en armbanden van botten, tanden, bessen en steen opgehangen aan stukken touw of dierlijke pezen, of stukken gesneden bot die werden gebruikt om kleding aan elkaar vast te maken. In sommige gevallen hadden juwelen schelp- of parelmoerstukken. Een versierde gegraveerde hanger (de Star Carr Hanger) die dateert van rond 11.000 voor Christus en die vermoedelijk de oudste Mesolithische kunst in Groot-Brittannië is, werd gevonden op de site van Star Carr in North Yorkshire in 2015. In het zuiden van Rusland zijn gebeeldhouwde armbanden van mammoettanden gevonden. De Venus van Hohle Fels is aan de bovenkant voorzien van een perforatie, waaruit blijkt dat het bedoeld was om als hanger te worden gedragen.

Ongeveer zevenduizend jaar geleden werd het eerste teken van koperen sieraden gezien. In oktober 2012 onthulde het Museum voor Oude Geschiedenis in Neder-Oostenrijk dat ze een graf hadden gevonden van een vrouwelijke juwelier – waardoor archeologen gedwongen werden een nieuwe blik te werpen op de prehistorische geslachtsrollen nadat bleek dat het om een vrouwelijke fijne metaalbewerker ging – een beroep dat voorheen uitsluitend door mannen zou zijn uitgeoefend.

Koord van kralen; 3650-3100 BC; lapis lazuli (de blauwe kralen) en travertijn (de witte kralen); lengte: 4,5 cm; door Naqada II of Naqada III culturen; Metropolitan Museum of Art (New York City).

Koord van kralen; 3300-3100 BC; carneool, granaat, kwarts en geglazuurd steatiet; lengte: 20,5 cm; door Naqada III cultuur Metropolitan Museum of Art

Wapen met zonnesymbool; 16de-13de eeuw voor Christus (late bronstijd); brons; Duits Nationaal Museum (Nürnberg)

Ketting; waarschijnlijk 2600-1300 voor Christus; carneool, bot en steen; uit Saruq Al Hadid (de Verenigde Arabische Emiraten)

Egypte
Hoofdartikel: Kunst van het oude Egypte § Sieraden
De eerste tekenen van het maken van juwelen in het oude Egypte waren zo’n 3.000-5.000 jaar geleden. De Egyptenaren gaven de voorkeur aan de luxe, de zeldzaamheid en de bewerkbaarheid van goud boven andere metalen. In Predynastisch Egypte begonnen juwelen al snel de politieke en religieuze macht in de gemeenschap te symboliseren. Hoewel het werd gedragen door rijke Egyptenaren in het leven, werd het ook gedragen door hen in de dood, met sieraden vaak geplaatst tussen de grafgiften.

In combinatie met gouden sieraden gebruikten de Egyptenaren gekleurd glas, samen met halfedelstenen. De kleur van de sieraden had betekenis. Groen symboliseerde bijvoorbeeld de vruchtbaarheid. Lapis lazuli en zilver moesten van buiten de landsgrenzen worden geïmporteerd.

Egyptische ontwerpen kwamen het meest voor in Fenicische juwelen. Ook de oude Turkse ontwerpen die in Perzische juwelen werden gevonden, suggereren dat de handel tussen het Midden-Oosten en Europa niet ongewoon was. Vrouwen droegen uitgebreide gouden en zilveren sieraden die werden gebruikt bij ceremonies.

Pectorale sieraden van Toetanchamon; 1336-1327 v.Chr. (Regering van Toetanchamon); goud, zilver en meteorisch glas; hoogte: 14,9 cm (5,9 in); Egyptisch Museum (Caïro).

Hanger; circa 1069 v.Chr.; goud en turkoois; totaal: 5,1 x 2,3 cm; Cleveland Museum of Art (Cleveland, USA)

Signet ring; 664-525 BC; goud; diameter: 3 × 3,4 cm; British Museum (Londen)

https://www.quickjewels.nl/