Augustinus College
Image default
Financieel

Investeringsopties bij uw werkgever

Ooit gehoord van de termen RSU’s, aandelenopties, ESPP en ISO? (De financiële wereld houdt van zijn acroniemen, nietwaar?) Dat zijn opties die u mogelijk heeft om te beleggen die afkomstig zijn van uw werkgever. Al deze opties zijn mogelijk niet bij elke werkgever beschikbaar; u kunt er één, twee of zelfs geen hebben.

Als u via uw bedrijf belegt, vallen ze over het algemeen in twee verschillende categorieën: de aandelen worden aan u gegeven als onderdeel van uw algehele beloningspakket of u hebben de mogelijkheid om de aandelen van het bedrijf tegen een gereduceerde prijs te kopen.

Normaal gesproken zijn er vier manieren waarop dit kan gebeuren: beperkte aandeleneenheden (RSU’s), aandelenopties, incentive-aandelenopties (ISO’s) en aandelenaankoopplan voor werknemers (ESPP).

Restricted stock units zijn aandelen die u rechtstreeks van uw bedrijf krijgt; je hoeft ze niet te kopen. Omdat ze echter worden beschouwd als onderdeel van uw totale salariscompensatie, bent u hierover wel belasting verschuldigd zodra ze onvoorwaardelijk worden. Wat ik bedoel met onvoorwaardelijk is dat op dat specifieke moment de aandelen 100% van jou zijn en dat er geen beperkingen zijn aan de vraag of je ze moet vasthouden of kunt verkopen. Bedrijven zullen een onvoorwaardelijk schema geven voor deze aandelen van beperkte aandelen: als u bijvoorbeeld 100 RSU’s krijgt over een periode van 4 jaar en het wordt elk jaar 25% onvoorwaardelijk, dan heeft u in uw eerste jaar 25 aandelen die van u zijn. Het volgende jaar, 50. enzovoort, enzovoort. Als u het bedrijf verlaat voordat al uw RSU’s onvoorwaardelijk zijn geworden, verliest u degenen die niet onvoorwaardelijk zijn verworven (u behoudt degenen die al onvoorwaardelijk zijn verworven).

Aandelenopties, ISO’s en ESPP’s zijn allemaal kansen voor u om aandelen van het bedrijf tegen een gereduceerde prijs te kopen. Een manier om hoe kun je investeren in bedrijven.

Aandelenopties zijn een kans om aandelen van het bedrijf te kopen tegen een vaste (dwz uitoefen)prijs. Deze opties staan ook op een vestingschema. Vaak ziet u aandelenopties bij startende bedrijven en ook bij bedrijven die nog niet beursgenoteerd zijn. Enkele dingen om in gedachten te houden bij aandelenopties, (1) dit zijn geen gratis aandelen van het bedrijf, je moet de aandelen nog steeds kopen zoals je zou moeten doen op een gewone beleggingsrekening. (2) U bent geen belasting verschuldigd over aandelenopties totdat u ze koopt, ze beginnen te handelen op de openbare aandelenmarkt en u ervoor kiest ze met winst te verkopen (“uw winst realiseren”) of het bedrijf dividenden uitkeert (u’ belasting verschuldigd bent over de in dat belastingjaar ontvangen dividenden). (3) Als u het bedrijf verlaat en nog steeds opties beschikbaar heeft, heeft u gewoonlijk 30-90 dagen na uw laatste dienstverband om de opties te kopen als u dat wilt. Als je niet koopt, zijn ze na die ingestelde tijd op en heb je niet meer de mogelijkheid om ze met korting te kopen.

ISO’s zijn als aandelenopties, maar het voordeel hier is mogelijk belastingvoordelen op de winst. Als dit een optie is die u heeft, moet u met een accountant spreken om uw belastingverplichting te bepalen. Meer over lezen? In deze gids staat meer informatie.

 

https://spaarbuidel.nl/beleggen/