Augustinus College
Image default
Hobby en vrije tijd

Dingen om in gedachten te houden voordat u een slijpsteen koopt

Bij het kiezen van een slijpsteen zijn er verschillende factoren die u in overweging moet nemen. In het ideale geval kiest u een steen die aan uw behoeften voldoet. Als u een houtbewerker bent, kunt u het beste stenen kopen van één leverancier, zodat u niet meerdere soorten van verschillende fabrikanten hoeft te kopen. Waterstenen en Oliestenen zijn de meest voorkomende soorten stenen die door houtbewerkers worden gebruikt. U kunt ook kiezen voor een diamantsteen of een Crystolon siliciumcarbide steen.

Professionele slijpsteen

Met een professionele slijpsteen kunt u uw messen en ander mesgereedschap snel en efficiënt slijpen. Dit proces is echter zeer tijdrovend en kan ook smerig zijn. Bij het slijpen van een steen wordt een speciale slurry gebruikt die staal microdeeltjes en slijpmiddelen bevat. Om dit te voorkomen, moet u zorgvuldig een steen kiezen met de juiste korrelgrootte voor het type lemmet dat u slijpt.

De beste waterstenen voor het slijpen zijn gemaakt van glas of keramiek. Ze zijn duurzaam en verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes. Sommige stenen hebben een gelijkaardige textuur en zijn misschien niet voor elke slijpbeurt nodig. Sommige stenen moeten ook worden afgevlakt na meerdere malen gebruik om te voorkomen dat er putjes ontstaan. Dit kan een tijdrovend proces zijn, maar een goede watersteen zal helpen om uw mes een leven lang te gebruiken.

Oliehoudende slijpstenen

De meest voorkomende soorten slijpstenen zijn oliestenen. Ze hebben een aantal voordelen ten opzichte van hun concurrenten, waaronder hun betaalbare prijs. Over het algemeen leveren deze stenen solide prestaties. Er zijn echter een aantal dingen die u in gedachten moet houden voordat u een oliesteen koopt. Lees verder voor meer informatie. Bedenk ook dat de grovere korrel beter geschikt is voor het slijpen van messen dan de fijnere.

De eerste stap bij het slijpen van uw messen is het smeren van de steen met hoonolie. Hoonolie is een goedgekeurde samenstelling die niet bedoeld is voor voedsel. Voedingsolie mag echter niet op slijpstenen worden gebruikt. Een goed voorbeeld van een toepassing van hoonolie is een tomatenvel. Het vel van een tomaat is dun, en alleen een scherp mes kan er doorheen snijden zonder de vrucht te beschadigen.

 

Diamanten slijpstenen

Een goede diamant slijpsteen moet vlak zijn, niet golvend. Veel fabrikanten bevestigen een dunne metalen plaat op een dikkere kunststof plaat, maar dit gaat ten koste van de vlakheid van de steen. De plastic platen zijn ook niet vlak bewerkt, en vocht kan tussen de lagen sijpelen en delaminatie veroorzaken. Een goede diamant slijpsteen moet uit één stuk staal bestaan, niet uit twee of drie.

Het gebruik van een diamantsteen is duur, maar het is het geld waard. De meeste slijpklussen zijn snel gedaan. Of u nu een gebroken lemmet repareert of gewoon een bot mes slijpt, met een diamantsteen wordt het werk een stuk eenvoudiger. Een diamanten slijpsteen is ook duurzaam, in tegenstelling tot een traditionele wetsteen. Deze stenen zijn echter niet voor iedereen geschikt.

Als u uw messen serieus wilt slijpen, kunt u overwegen te investeren in een Crystolon siliciumcarbide steen. Deze slijpstenen zijn gemaakt van duurzaam siliciumcarbide en gaan langer mee dan metalen vijlen. Ze zijn ontworpen om te worden gebruikt op messen met grove snijvlakken, maar ook op andere harde metalen zoals roestvrij staal. Crystolon slijpstenen hebben een houten handvat en een siliciumcarbide slijpmiddel.

Als u nieuw bent met slijpen, moet u weten dat er verschillende soorten stenen beschikbaar zijn. Kies er een die aan uw specifieke behoeften voldoet. India stenen worden bijvoorbeeld meestal gebruikt voor het eerste slijpproces, en Crystolon stenen worden over het algemeen gebruikt voor tussentijdse slijpbeurten. De voordelen van Crystolon siliciumcarbide slijpstenen zijn de duurzaamheid en de hoge kwaliteit van de snede.

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat uw scheermes scherp blijft, is door het regelmatig te slijpen met een kwaliteitssteen. De Shapton Glass Stone HR 1000 Grit is een glassteen van Japanse makelij die rechte scheermessen een uitzonderlijk scherpe snede kan geven. Deze stenen van Japanse makelij behoren tot de sterkste op de markt, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw scheermes lang scherp blijft.

Een geweldige eigenschap van Shapton slijpstenen is dat de slijpdeeltjes uniform van grootte zijn. Dit helpt de steen om uw gereedschap efficiënter te slijpen en een betere afwerking te produceren. Dit is niet het geval bij waterstenen, die de neiging hebben kleinere en grotere deeltjes te hebben. Het gebruik van een slijpsteen met een ongelijkmatige korrelgrootte zal het slijpproces vertragen. U kunt ook een steen kopen met een hogere korrel dan de steen die u nu heeft, maar verwacht niet dat u dezelfde scherpte krijgt.

Bekijk de blog van SlijpsteenWinkel.nl voor meer advies over slijpstenen.