Augustinus College
Image default
Hobby en vrije tijd

Waarom is Theather een zeer aangename bezigheid als je van kunst houdt?

Theater is een van de oudste vormen van podiumkunst. Vanaf de steentijd vertellen mannen en vrouwen verhalen door ze op te voeren, terwijl er nog geen taal bestond. Het oude Griekse theater inspireert ons nog steeds en ze worden nog steeds opgevoerd in alle talen van de wereld. De oude Hindoestaanse geschriften beschouwen de tekst van de theorie van de podiumkunsten (Natya Shashtra) als de vijfde Veda (Pancham Veda). En net als het Griekse theater was ook het oude Indiase Sanskriet theater sterk ontwikkeld. Echter, met de komst van film en televisie, is het theater geconfronteerd met een zware strijd om in de menigte te trekken.

Waarom moest de theater wereld zich zelf opnieuw uitvinden?

De toneelschrijvers en theatergezelschappen en -groepen moesten zichzelf op vele manieren heruitvinden. Af en toe zijn ze succesvol geweest, maar we hebben nog een lange weg te gaan. De technologische vooruitgang in de film- en televisiemedia blijft het publiek aantrekken met hun glitter en glamour. Maar we realiseren ons niet dat theater zijn eigen charme heeft. Thornton Wilder, de beroemde toneelschrijver, zei ooit: “Ik beschouw het theater als de grootste van alle kunstvormen, de meest directe manier waarop een mens het gevoel van wat het is om een mens te zijn met een ander kan delen. Deze suprematie van het theater komt voort uit het feit dat het altijd ‘nu’ op het toneel staat. 

Wat brengt het magische gevoel met een theatervoorstelling mee?

Er is iets magisch aan het kijken naar een ensemble van acteurs die voor je op het podium staan en je een verhaal vertellen dat je deelt met een kamer vol mensen. Arthur Miller zei: “Mijn gevoel is dat mensen in een groep massaal naar iets kijken, anders en misschien dieper reageren dan in hun huiskamer”. Als we naar live theater kijken op het podium kunnen we onszelf voelen, we kunnen onszelf zien – als we naar een goed theater kijken gaan we bijna door een levensveranderende ervaring.

De kracht van het podium is enorm!

Het is echt, het is niet nep zoals in de films. Thornton Wilder stelt het zo: “We leven in wat er is, maar we vinden duizend manieren om het niet onder ogen te zien. Geweldig theater versterkt ons vermogen om het onder ogen te zien. Ook voor regionale theaters van goede kwaliteit is het moeilijk om een kaartje te krijgen als je ze niet van tevoren koopt.

Welke theraters zijn het meest verwaarloosd? Hoe komt dit?

Maar het meest verwaarloosde theater in Nederland is het gemeenschapstheater. Het is moeilijk om een goed publiek te krijgen. Ze zijn afhankelijk van die minuscule subsidies en donaties van verschillende sponsors. Etnische theatergroepen (zoals de onze) die theater doen in hun regionale talen, hebben zelfs een beperkt publiek. Vaak moeten we de uitdaging aangaan – hoe kunnen we onze theaters vullen met ons eigen publiek?
Het probleem is dat de meeste van de toneelstukken die we produceren niet in contact komen met de mensen om ons heen. Ze voelen die opwindende ervaring niet als ze naar de opwekkingen of oude klassiekers van het Bengaalse theater kijken. De enige waarde is de nostalgie die deze toneelstukken in ons oproepen, niets anders.

Het tweede punt is dat deze producties niet de kracht hebben om het publiek aan te trekken. Sommige groepen hebben geprobeerd om acteurs en regisseurs uit India binnen te halen om het publiek aan te trekken, maar dat kan geen oplossing zijn. En tot slot is er natuurlijk het gebrek aan productiemiddelen dat nodig is om een theaterruimte te huren, een prachtig podium te creëren en de show op de markt te brengen in populaire media zoals televisie. Om het publiek binnen te halen, is de eerste voorwaarde dat we de mensen op de hoogte moeten brengen van het evenement. Goedkope marketingmethoden zoals online marketing, sommige gedrukte media, folders en posters kunnen slechts een beperkt aantal mensen bereiken. Echter, ik denk dat om het publiek in dit land binnen te halen, het eerste wat we moeten doen is ons eigen theater ontwikkelen dat gemakkelijk in contact kan komen met onze mensen.

Als iemand zich niet opgewonden voelt om naar het theater te gaan, bekijk dan toch eens de 10 grootste theathers nederland mogelijkheden en lees meer over het ervaren van de manier waarop het leven live voor hem of haar wordt opgevoerd, over het luisteren naar en het ervaren van de verhalen van onszelf, dan kan niets werken. Theater is als een spiegel waar we onszelf kunnen zien, maar we moeten de moed opbrengen…

https://ticketforsale.nl/