Augustinus College
Image default
Gezondheid

Middelen tegen snurken: 3 tips

Snurken kan door de geluidsoverlast leiden tot gefrustreerde partners. Daarnaast lopen snurkers een grotere kans op het oplopen van gezondheidsproblemen. Er bestaan vele middelen tegen snurken die beweren snurkgedrag te kunnen oplossen. Ben jij benieuwd welke de beste zijn? Wij geven je hieronder 3 tips.

1. CPAP-masker

Dit middel is misschien wel het effectiefste middel tegen snurken dat er bestaat. Het CPAP-masker is eigenlijk ontwikkeld voor mensen die lijden aan het slaapapneusyndroom, simpelweg slaapapneu genoemd. Dit is een slaapstoornis waarbij patiënten kampen met ademstilstanden tijdens hun slaap, veroorzaakt doordat de luchtweg geblokkeerd raakt. Deze blokkade wordt veroorzaakt door de keelweefsels. Een bekend symptoom van slaapapneu is luid snurken.

Een CPAP-masker bestaat uit een luchtpomp, slang en masker dat de snurker draagt. CPAP staat voor continuous positive airway pressure, wat inhoudt dat de luchtpomp een constante luchtstroom aanvoert. Hierdoor blijven de luchtwegen geopend en vinden er geen ademstilstanden meer plaats. En belangrijk: het snurken stopt.

Helaas is een CPAP-masker erg duur, vrij oncomfortabel en hebben patiënten vaak last van bijwerkingen. Als je alleen last hebt van snurken en niet kampt met slaapapneu is het daarom beter om eerst een ander middel te proberen.

2. Snurkbeugel

De snurkbeugel wordt door KNO-artsen als voorkeursmiddel tegen snurken aangeraden. Het middel helpt bij 90% van de snurkers. De werking is wetenschappelijk onderzocht en aangetoond door het National Center for Biotechnology Information (NCBI).

De anti snurkbeugel pakt de meest voorkomende oorzaak van snurken aan, namelijk het naar achteren zakken van de onderkaak. Dit zorgt voor een blokkade van de luchtweg. De snurkbeugel houdt de onderkaak lichtjes naar voren, zodat de luchtweg gedurende de nacht vrij blijft. Hierdoor stopt het snurken. 

Het beste is een anti snurkbeugel op maat aan te schaffen, zoals die van Mr. Anti Snurk. Deze kost maar €27,95 en kun je 7 dagen uitproberen.

3. Neusspreider

Als jouw snurkprobleem ontstaat in de neus, dan is de neusspreider iets voor jou. Een neusspreider voorkomt een blokkade in de neusholte. Zo kan een neusspreider effectief zijn in het geval van een verkoudheid, allergische reactie of neuspoliepen.

Een neusspreider bestaat meestal uit twee buisjes die met elkaar verbonden zijn door een bruggetje. Je dient de buisjes zover als mogelijk in de neusgaten te duwen. Hierdoor wordt er extra lucht aangevoerd, waardoor de neusademhaling verbetert. Hierdoor vindt er geen geforceerde mondademhaling meer plaats: dit is normaal gesproken de oorzaak van snurken bij een verstopte neus. Er komt dus meer zuurstof binnen, waardoor het snurken stopt en je ook nog eens beter slaapt.