Augustinus College
Image default
Onderwijs

Wat is een buitenschoolse opvang aan wat doen de kinderen daar

Wanneer jouw kindje nog niet naar school gaat en jij werkt gaat het waarschijnlijk al naar de kinderopvang, maar wanneer je kind wel naar school gaat kan deze voor en na schooltijd op studiedagen of tijdens vakanties terecht bij de BSO. Deze opvang is dus alleen geschikt voor kinderen die naar de basisschool gaan. Een BSO kent eigenlijk 3 soorten opvang een:

  •  Voorschoolse opvang: Dit is voor dat de bel van school gaat en meestal is dit mogelijk vanaf een uur of 7 

  •  Tussen schoolse opvang: Dit is Als de kinderen overblijven op de buitenschoolse opvang 

  • Naschoolse opvang: Dit is opvang als de school uit is meestal is dit tot een uur of half 7 mogelijk

Wat doet mijn kind op de buitenschoolse opvang

De buitenschoolse opvang draait om het ontspannen na een drukke schooldag.  Je kind kan er spelen met andere kinderen of misschien wel lekker uitrusten. Er zijn buitenschoolse opvangen waar de kinderen ook geholpen kunnen worden met huiswerk. Ook worden er vaak leuke dingen georganiseerd voor de kinderen, maar je kind is niet verplicht om daaraan mee te doen.  Eigenlijk het meest belangrijke dat het geniet van zijn vrije tijd.

Buitenschoolse opvang waar is dat?

Sommige basisscholen hebben hun eigen buitenschoolse opvang maar meestal werkt de school samen met een kinderopvang. De begeleiders van de kinderopvang brengen de kinderen dan naar school en halen ze ook weer. Op In het kind centrum zit dus eigenlijk een kinderopvang en een buitenschoolse opvang. Wel moet buitenschoolse opvang zich bevinden in erkende instelling en moeten de begeleiders een diploma hebben en een VOG (een verklaring omtrent het gedrag)

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een BSO?

Sommige buitenschoolse opvangen richten zich op, buiten en natuur terwijl anderen zich weer meer richten op theater en dans. Het is dus belangrijk de opvang te kiezen die bij jullie past. Daarnaast is het verstandig om te kijken of de BSO ook een haal en brengservice aanbiedt, van de school waar de kinderen op zitten. Vraag jezelf het volgende af bij het kiezen van een goede bso, is er genoeg persoonlijke aandacht? Is er veel rust of ligt het gebouw dicht bij een drukke weg? Wie worden de begeleiders van mijn kind en ziet mijn kind constant dezelfde pedagogische medewerker? Wanneer jouw kind zich prettig voelt op de BSO, zou hij er ook met plezier heen gaan.