Augustinus College
Image default
Woningen

Einde huisvestingssubsidies in Vlaanderen: wat zijn de bestaande fiscale prikkels?

appartement te koop

Vanaf 1 januari 2020 kent Vlaanderen geen woonpremie toe. In ruil daarvoor wordt het inschrijfgeld verlaagd, maar dit compenseert de fiscale voordelen van huisvestingssubsidies niet. Wordt u binnenkort eigenaar van uw huis? Staat uw leningcontract voor het einde van het jaar op het kantoor van de notaris? Dan krijgt u nog steeds het belastingvoordeel van de hypotheek, net als de huidige woonlening. Maar wat als u de lening herfinanciert of een deel ervan weer gebruikt voor wederopbouw of renovatie? Of wilt u het oude huis vervangen door een nieuw huis? Hoe zit het met het woondividend?

Hoe zit het met herfinancieringen?

Iedereen die voor 1 januari 2020 een lopende woonkrediet heeft, blijft recht houden op een woonbonus bij herfinanciering van de lening. Herfinanciering wordt beschouwd als een voortzetting van de oorspronkelijke lening, dus zelfs als u de lening bij een andere bank hypotheek geeft, wordt de datum van de oorspronkelijke lening berekend. Door herfinanciering vindt er geen eigendomsoverdracht plaats, dus de formulering van de notaris is niet belangrijk.

Echter: de woonbonusvoordelen zijn alleen van toepassing als de herfinanciering gerelateerd is aan het openstaande saldo van de oude lening. Leent u meer geld dan u uitstaat? Behandel dan het extra geleende bedrag als een nieuwe lening. Voor deze nieuwe lening geldt de woonbonus alleen als de datum van de hypotheekakte 1 januari 2020 is (tenzij je niet naar de notaris hoeft, geldt de datum van acceptatie van het kredietaanbod).

Wat met wederopnames van een hypothecaire lening?

Dan kunt u beter opletten, want het opnieuw opnemen van krediet wordt als nieuw krediet beschouwd. Wil je huisvestingssubsidie ​​blijven ontvangen, dan moet de datum van de hypotheekakte of (als je niet naar de notaris hoeft) de datum van acceptatie van het kredietaanbod voor 1 januari 2020 zijn. Vanaf 2020 geldt het nieuwe belastingstelsel onder alle omstandigheden voor re-entry.

Wat als u een huis verkoopt en een nieuwe koopt?

Dan kunt u, conform de geldende regels, de woonbonus behouden bij het aangaan van een hypotheekruil of pandruil. Vervolgens draagt ​​u de bestaande hypotheek op het pand over naar de nieuwe woning. Met het geld dat u van de oude woning heeft ontvangen, betaalt u de vorige eigenaar van de nieuwe woning en blijft u de bestaande lening voor de nieuwe woning aflossen.

Welke woonbonussen zijn er nog?

Afhankelijk van wanneer u een hypotheek hebt genomen, is het rendement op de dividenden van woningen anders.

Vlaanderen kent momenteel drie huisvestingsbonussystemen:

  • Oude federale woonbonus: hypotheken in eigen bezit (en alleen voor woningen) waarop van 2005 tot 31 december 2014 een hypotheek is verstrekt.
  • De oude federale woonbonus bedroeg maximaal 3.120 euro: als de woning nog het enige huis was, was het basisbedrag 2.280 euro in de eerste tien leenjaren, plus 760 euro, en als er drie kinderen waren op het moment van de hypotheek, was het 80 euro.
  • Heffingskortingen worden berekend tegen het zogenaamde marginale belastingtarief. Het hangt af van het inkomen van de lener, het minimumbedrag is 30% en het maximum is 50%. Elke lener kan dus tot 1.560 euro aan belastingen besparen: 3.120 euro x 50%.
  • Eerste generatie Vlaamse Woonbonus: Hypotheekleningen (enkel voor woningen) met een hypotheek van 1 januari 2015 tot 31 december 2015.
  • Deze huisvestingssubsidie ​​is fiscaal aftrekbaar tot 2.360 euro: het basisbedrag is 1.520 euro, plus 760 euro voor de eerste tien leenjaren, en bij drie kinderen komt er 80 euro extra bij op de lening. Alleen als het huis nog het enige huis is, geldt hier ook de meerprijs van 760 euro.
  • Het dividend van de eerste generatie woningbouw in Vlaanderen kan de belastingen met 40% verlagen. Elke lener kan dus tot 944 euro aan belastingen besparen: 2.360 euro x 40%.
  • Vlaamse tweede generatie “integrale” woonbonus: Voor koopwoningen: hypotheek intrekken van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2019.
  • De grens van 1.520 plus 760 plus 80 euro is hetzelfde als in 2015 en het belastingverminderingspercentage is 40%.
  • De belangrijkste wijziging is dat de Vlaamse overheid niet meer eist dat de woning de enige woning van de lener is om een ​​basisbedrag van 1.520 euro toe te kennen, maar dat je wel in die woning moet wonen zolang je de hypotheek aflost.
  • Is je oude huis nog steeds je huis? Verhuurt u het of wonen uw kinderen erin? Beperk dan de woonbonus tot het basisbedrag van € 1520. Dankzij de belastingverlaging van 40% kan je oplopen tot 608 euro.
  • kangoeroewoning te koop

https://be.propenda.com