Augustinus College
Image default
Mode en Kleding

De werkelijke kosten van fast fashion

Er komt zoveel meer kijken bij een prijskaartje dan alleen de kosten van de stof. Als de “werkelijke kosten” van fast fashion de decimering van onze planeet en het misbruik van mensen en dieren is, en echt duurzame kleding op verantwoorde wijze wordt geproduceerd en investeert in de toekomst – die van ons en die van de planeet – dan is het een no-brainer. Onze mentaliteit als consument moet verschuiven van de cultuur van onmiddellijke bevrediging en materialisme die vaak hand in hand gaat met uitbuiting. De onrealistische en niet-duurzame prijzen die ons omringen, hebben onze verwachtingen scheefgetrokken, en er moet iets veranderen.

Vergeet niet dat de paraplu van eerlijke kleding ook tweedehands kleding omvat, die vaak veel betaalbaarder en toegankelijker is, en een geweldige manier is om het leven te verlengen van kleding die anders op de vuilnisbelt terecht zou zijn gekomen! En voor degenen onder ons die op dit moment de hoge initiële kosten niet kunnen rechtvaardigen, is er goed nieuws. Naarmate duurzame praktijken wijder verbreid raken en de vraag toeneemt, daalt het prijskaartje! We zien nu al dat verschillende duurzame kledingmerken betaalbare kleding produceren die goed is voor mensen, de planeet en dieren – en zelfs voor je portemonnee!

Goedkope prijzen doen ons geloven dat ze besparingen opleveren voor de consument. Op korte termijn lijkt dit misschien waar, als we alleen naar het geld in onze portemonnee kijken, maar uiteindelijk betalen wij allemaal, als wereldburgers, de externe kosten, de werkelijke kosten voor de niet-duurzame consumptie en productie van goedkope kleding.