Augustinus College
Image default
Bedrijven

Wat is een harpsluiting?

Een harpsluiting wordt vooral gebruikt als middel om zware lasten, voorwerpen en apparatuur op te tillen, heffen. Een harpsluiting wordt over het algemeen toegepast als de laatste schakel in een verbindingsketting waarbij de belangrijkste functie is om een robuuste fysieke verbinding te maken tussen het lastopnamemiddel (meestal een takelhaak of band) en de lading die moet worden verplaatst of ondersteund. In zekere zin vervult een harpsluiting bij hijsen dezelfde rol als alle andere sluitingen. Net als bij diverse andere soorten hijsgereedschappen is het doel van een harpsluiting om een sterke en duurzame verbinding tussen twee punten tot stand te brengen, die naar behoefte kan worden geopend en gesloten om het loskoppelen mogelijk te maken of te voorkomen.

Een harpsluiting heeft meer ruimte

Een harpsluiting is in principe gelijk aan een D-sluiting maar is een meer wijd uitlopende of O-vormige variant op de D-sluiting. Dankzij deze harp-vorm is er in een harpsluiting meer bewegingsruimte. Een ander belangrijk voordeel van harpsluitingen is dat ze veel beter zijn uitgerust voor het hanteren van meerdere ladingen uit verschillende richtingen. Zonder dat dit een significante zijwaartse belasting wordt. Omdat de afgeronde vorm hen in staat stelt om zwaardere ladingen te dragen op verschillende punten rond hun omtrek. De keuze voor het borstbout- of moerboutmodel wordt bepaald door de toepassing. Moet de sluiting regelmatig worden verwijderd, dan is een borstbout vaak een betere keuze. Bij een quasi-permanente verbinding is een moerbout juist de beste keuze.

Gebruiksaanwijzing sluitingen

Sluitingen worden gebruikt bij hijswerkzaamheden als een verwijderbare koppeling voor het koppelen aan staaldraad, ketting en andere uitrusting. Er zijn verschillende soorten sluitingen.

BBD en BBH sluitingen worden voornamelijk gebruikt voor niet-permanente toepassingen. MBD en MBH ( moerbout ) sluitingen worden gebruikt voor lange termijn of permanente toepassingen of wanneer de lading over de pin kan schuiven waardoor de pin kan roteren.

D-sluitingen worden vooral gebruikt bij enkelvoudige systemen en H-sluitingen bij meervoudige systemen.

Selecteer de juiste type sluitingen met de juiste WLL voor de specifieke toepassingen. Sluitingen vervaardigd van handelskwaliteit staal mogen niet voor hijsdoeleinden worden toegepast. Slechts hoogwaardig stalen sluitingen zijn hiervoor geschikt. Heeft u nog vragen wat de juiste sluiting is voor uw klus? Neem dan gerust contact op met de professionals van de Hijswinkel.