Augustinus College
Image default
Bedrijven

Drie voordelen van het volgen van een cursus gebarentaal

Het leren van een nieuwe taal kan verschillende deuren openen op de arbeidsmarkt, vooral voor degenen die nog geen universitair diploma hebben. Onder de meest gevraagde cursussen springen Engels en Spaans eruit, maar de markt heeft ook mogelijkheden geboden voor degenen die weten hoe te communiceren door middel van gebarentaal.

Meer dan het vergemakkelijken van de communicatie voor slechthorenden, draagt het leren van gebarentaal bij tot de ontwikkeling van emotionele en sociale aspecten van elke persoon, en helpt het ook bij hun professionele ontwikkeling. Dit komt omdat de vraag naar vakmensen die in gebarentaal kunnen communiceren op verschillende gebieden in volle groei is.

Bekijk hieronder 3 redenen om voor een cursus gebarentaal te kiezen.

1. Biedt meer kansen op de arbeidsmarkt

De beheersing van gebarentaal is een positieve differentiaal in het leerplan, aangezien vakmensen op dit gebied schaars zijn en meer gevraagd worden door bedrijven uit de meest uiteenlopende openbare en particuliere diensten.

Bovendien draagt het volgen van een cursus gebarentaal nog meer bij tot je culturele verrijking.

2. Bijdragen tot een meer inclusieve samenleving

Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen slechthorenden. Dit deel van de bevolking heeft gebarentaal als eerste taal en is ervan afhankelijk om zich uit te drukken en te communiceren.

Hoewel er overheidsbeleid bestaat om de integratie van slechthorenden te bevorderen, zijn er nog steeds problemen door een gebrek aan opgeleide professionals. Communicatie met deze mensen is wat hen integreert in het gewone dagelijkse leven, omdat wij hun levensstijl, gewoonten en uitdagingen beter leren kennen, wat ons empathischer maakt en ons dichter bij elkaar brengt.

3. Helpt de ontwikkeling van het redeneren

Gebarentaal leren is als elke andere taal: het vergt toewijding en tijd. Maar een van de grootste verschillen van het volgen van een cursus gebarentaal is de verkregen behendigheid in het redeneren, omdat we leren niet alleen verbaal te denken, omdat het een taal is met een grote vrijheid van expressie, met gebaren, gezichts- en lichaamsuitdrukkingen.

Hiermee kunnen we veel gemakkelijker iets anders leren, je redenering zal immers veel sneller gaan.