Augustinus College
Image default
Dienstverlening

Sport Psychologen

Een sport psycholoog is een getraind iemand die een psychologie opleiding heeft gedaan en zijn licentie daarvoor heeft behaald. 

Als een goed getraind iemand in het vak van sport psychologie begrijp je de wetenschappelijke studie van mensen en hun gedrag tijdens sport. Wanneer de mentale kant van de prestatie van een atleet wordt onderschat zal de atleet gevoeliger zijn voor prestatie problemen.

Stressvolle wedstrijden veroorzaken een fysieke en mentale reactie bij de atleet die een negatieve invloed heeft op hun prestaties. Ze kunnen lijden aan spanningen, zenuwen, koud zweet, en wanneer ze zich zorgen gaan maken over de resultaten van de wedstrijd dan komt de focus op hun taak in het geding.

Dit zorgt er voor dat de coaches zich meer zijn gaan interesseren in de sport psychologie en met name op het gebied van competitieve angst. Dit richt zich op technieken waarbij atleten worden getraind om de controle te behouden tijdens een competitieve situatie en hun prestaties te verbeteren.

Wanneer dit wordt geleerd en toegepast stellen deze technieken de atleet in staat zich te ontspannen en zich op een positieve manier te richten op de voorbereiding en deelname aan de wedstrijd.

Er zijn vier doelen die een atleet moet behalen:

Concentratie – Wanneer een atleet een gebrek aan concentratie heeft dan worden hun talenten niet effectief of efficiënt gebruikt tijdens de wedstrijd. Het gaat hier om het mentale vermogen zich te richten op hun taak waardoor dagelijkse afleidingen als angst, fouten, vermoeidheid, weer, publieke aankondigingen, coach, manager, tegenstander, negatieve gedachtes, etc. niet meer afleiden tijdens de wedstrijd.

Zelfvertrouwen – Zelfvertrouwen komt voort uit de vergelijking die een atleet maakt tussen het doel en zijn vermogens. Wanneer een atleet zelfverzekerd is over het feit dat hij vol kan houden wanneer dingen niet gaan zoals geplant. Ze vertonen enthousiasme, zijn positief in hun benadering en nemen hun verantwoordelijkheid bij succes en falen.

Controle – Dit is het vermogen van een atleet om positief te blijven en hun emoties de baas te blijven wanneer men wordt geconfronteerd met tegenslag. Een sport psycholoog helpt bij het identificeren van een bepaalde emotie van een atleet en bij het begrip van de reden achter deze gevoelens, wat een belangrijke fase is bij het helpen van de atleet om de emotionele controle terug te krijgen.

Toewijding – volledige toewijding tot het doel van de sport verspreid over vele jaren ten opzichte van andere aspecten van het dagelijks leven van de atleet bepalen de prestaties van de atleet. Om Vince Lombardi te citeren, “Mentale weerbaarheid is essentieel voor succes.”

Psycholoog in Nijmegen gezocht?

https://www.depsycholoog.nl/nijmegen