Augustinus College
Image default
Banen en opleidingen

Persoonlijker onderwijs geven als docent

Wanneer je als docent hebt gekeken naar het ‘docent als coach’ werken, dan zie je natuurlijk dat er veel gewerkt wordt met feedback en het focussen op ieder kind individueel. Daarom is het goed om te bekijken waar dit allemaal nut voor heeft en hoe dit bij het kind gebracht kan worden, zodat hij of zij daadwerkelijk door heeft dat dit voor zichzelf goed is en het niet moet, omdat de docent het zo graag wil. Ook is het belangrijk dat klasgenoten onderling samen kijken naar elkaar en ook naar zichzelf.

Iedere leerling een bijzondere benadering

Een docent die zich mede richt op het coach in het onderwijs zijn, wil kinderen naast de klas in zijn geheel, ook als iedere leerling in het speciaal benaderen. Zo krijgt iedere leerling de kan om zich gezien te worden, omdat iedereen de aandacht krijgt die hij of zij verdient. Door het stellen van de juiste vragen, kunnen de docent en de leerling samen de eigenschappen en kwaliteiten reflecteren en krijgt de leerling veel meer zelfbewustzijn en daarnaast neemt het zelfvertrouwen toe. Dit contact is er dan natuurlijk tussen de docent en de leerling, omdat de docent de meeste hulp kan bieden.

Wel reëel blijven

Het is belangrijk om te kijken naar de positieve feedback die de leerling van de docent krijgt, maar het is ook belangrijk om ook te blijven denken aan de punten van de leerlingen waar zij zich in zouden kunnen verbeteren. Ondanks de focus op het positieve, is het belangrijk om het zelfbewustzijn wel compleet te maken door ook samen te kijken naar de problemen die het kind ervaart en hoe hij of zij hier het beste mee om kan gaan. Door de juiste vragen te stellen, kun je deze als docent goed aan het licht laten komen en zo de kind de optimale begeleiding bieden.

Relaxt coachen

Wanneer je samen met een leerling begint te reflecteren op zijn of haar eigen werk, wordt de leerling extra bewust van de kwaliteiten die hij of zij bezit en leert een leerling waar hij of zij nou echt goed in is en door dit bewustzijn, kan het zelfvertrouwen opgebouwd worden. Door samen met de leerling op een ongedwongen en fijne manier te kijken naar de punten waar de leerling zich verder op zou kunnen ontwikkelen, wordt het een leuke en misschien spelenderwijs een uitdaging voor het kind om hier ook verbetering te kunnen tonen, omdat het niet als iets negatiefs gezien wordt.