Augustinus College
Banen en opleidingen

Wat is outplacement nu eigenlijk?

Outplacement is inde jaren zeventig ontstaan in Amerika. Doordat de macht van de vakbonden groot was is bij veel reorganisaties begeleiding naar nieuw werk bedongen. In de praktijk kwam het er op neer dat er gespecialiseerde bureaus ontstonden die daar handig op in speelde en met gespecialiseerde werkadviseurs ontslagen medewerkers aan nieuwe banen hielpen.

De meest voorkomende trajecten bestaan uit meerdere onderdelen. Meestal wordt de ontslagen medewerker door één vaste coach of outplacementadviseur begeleid in het vinden van een nieuwe baan. Met behulp van testen en persoonlijke gesprekken wordt veelal eerst in kaart gebracht wat de medewerker kan en wat er mogelijk is. Middels voorkeur en haalbaarheid worden er realistische functies in kaart gebracht waarop gesolliciteerd kan worden. Er zijn bureaus die ook daadwerkelijk bemiddelen en de cliënt voorstellen binnen hun netwerk. Werkcontact Outplacement in Rotterdam en Den Haag is zo’n bureau. De consulenten van dit bureau beschikken over een uitgebreid netwerk van werkgevers en werknemers en weten van de hoed en de rand als het gaat om het succesvol bemiddelen van mensen.
Na of tijdens de sollicitatietraining wordt meestal de bemiddeling opgestart. Belangrijk daarbij is dat het bureau zich ook daadwerkelijk richt op vaste banen en niet op uitzendwerk. Dat is immers geen duurzaam werk. 

Een outplacementtraject kan vooral van toegevoegde waarde zijn voor medewerkers die lange tijd niet gesolliciteerd hebben. Zij moeten vaak concurreren met jongere, veelal beter opgeleide concurrenten, en hebben een grotere afstand tot de arbeidsmarkt
Outplacementbureaus zijn er in alle soorten en maten en zijn terug te vinden op diverse websites.

https://www.outplacementverzekering.nl