Augustinus College
Image default
Auto’s en Motoren

Operational lease voor een auto

bedrijfsauto leasen

Als je iets wilt leasen zoals bijvoorbeeld een auto of bedrijfswagen kun je ook kiezen voor operational lease. Dit is een vorm van leasing waarbij je als leasenemer niet het volledige economische eigendomsrecht hebt.

Operational lease maakt de kredietverstrekker eigenaar

Operational lease komt hoofdzakelijk voor in de autowereld. Als je kiest voor de full vorm van leasing dan blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Dit betekent dat zij voor alle kosten die zich voordoen verantwoordelijk zijn en dat zij de auto financieren. Degene die de auto leaset betaalt in maandelijkse termijnen de auto af.

Twee vormen

Operational leasing lijkt sterk op het afsluiten van een lening als je iets wilt aanschaffen maar daar zelf niet voldoende middelen voor hebt. Als het een wagen betreft zou het ook gezien kunnen worden als een lening voor een auto. Er bestaan twee soorten operational leasing: netto operational leasen en full operational leasen. Welke vorm je het beste kiest hangt vooral af van wat jij zelf het prettigst vindt en wat het beste bij jou en je situatie past.

Netto operational leasen

Netto operational leasen is feitelijk hetzelfde als financial lease. Bij deze leasevorm betaal je maandelijks een bepaald bedrag en aan het einde van de leaseperiode kun je eigenaar worden van de auto.

Full operational lease

Bij full operational leasen betaal je als leasenemer een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij maar zijn zij verder volledig verantwoordelijk voor alle kosten die zich voordoen aan de auto. Dit betekent ook dat je er zelf geen eigenaar van bent of kunt worden. Voordeel van deze vorm van leasen is dat je zelf nergens geen omkijken meer naar hebt en alle kosten voor je betaald worden. Je betaalt een vast bedrag per maand zodat je altijd weet waar je aan toen bent, zonder bijkomende kosten.

https://www.bedrijfswagenleasenzzp.nl/