Augustinus College
Dienstverlening

Omgaan met moeilijke mensen op het werk

De meeste bedrijven hebben wel last van moeilijke mensen op de werkvloer en als leidinggevende of manager is het het dan jouw taak om je andere werknemers te helpen omgaan met deze lastige personen.

 

Eén van de meest onaangename van de moeilijke persoonlijkheden is de agressieve persoon. 

 

Je kent het type wel – iemand die recht over alles en iedereen heen walst. Mensen gedragen zich op deze manier omdat dat voor hen werkt. Deze agressieve personen verwachten van anderen dat ze ofwel met hen meevechten of weglopen. Omdat ze dit al tijden lang zo hebben gedaan en er ook goed in zijn geworden winnen ze meestal. Hoe dan ook, ze krijgen vaak voor elkaar wat ze willen. Lees dit artikel om te leren hoe je beter hiermee kunt omgaan.

 

Waarom is dit belangrijk?

Deze agressieve medewerkers zorgen voor een gespannen en stressvolle sfeer op de werkplek. Wie wil er nu werken op een plek waar je dagelijks wordt afgekat?

Wat kunt je doen om beter met agressieve mensen op het werk om te gaan?

 

Medewerkers kunnen worden getraind om op een vreedzame manier met al te agressieve mensen om te gaan.

Laat je medewerkers het tegen hen opnemen, maar zorg ervoor dat ze niet ook gaan vechten. Het doel is om assertief meningen te uiten en dus niet om de situatie in een strijd van goed en kwaad te veranderen.

Wanneer een situatie vijandig wordt, leer je andere werknemers dan dat ze de agressieve persoon met zijn of haar voornaam aanspreken. Dat zal ze nog enigszins in het gareel houden. Het trekt in elk geval hun hun aandacht.

Laat werknemers vervolgens vol vertrouwen hun mening uitspreken.

 

Voorbeeld: “Mary, je onderbrak me net. We kunnen nadat je ernaar hebt geluisterd ook mijn voorstel bespreken. ‘

De persoon zal dan zien dat je niet bang bent voor zijn of haar gedrag en dat je bereid bent om assertief en direct te zijn. Dit zal je helpen om je positie dan op een professionele manier te versterken.

 

Leren omgaan met moeilijke mensen op het werk is essentieel voor je vermogen om effectief te kunnen werken.

Dit is zo belangrijk dat Het omgaan met moeilijke mensen één van de 13 essentiële hoofdstukken uit de cursus Hoe word je een goede werknemer? is. Het beschrijft verschillende soorten moeilijke mensen – niet alleen de agressieve – en het vertelt je wat je moet doen als je met verschillende moeilijke mensen in aanraking komt. De gehele cursus bestaat uit 13 gemakkelijk te volgen lessen. Het is een systeem dat gegarandeerd de houding, vaardigheden en productiviteit van alle mensen op de werkvloer verbetert.

 

Lees meer over agressie training op de site van IvPP.nl

 

 

 

https://www.ivpp.nl/agressie-training/