Augustinus College
Image default
Woning en Tuin

Vijverpompen

Een vijverpomp is een pomp die, verrassing, gebruikt kan worden in een vijver om het water te laten circuleren. Dit is niet in elke vijver nodig, aangezien natuurlijke vijvers het ook prima doen zonder vijverpompen. Over het algemeen hebben de meeste simpele en natuurlijke vijvers met voldoende zuurstofplanten geen vijverpompen nodig. 

 

Een vijverpomp is niet hetzelfde als een vijverfilter. Deze misconceptie lijkt geboren te zijn door de filter die voor de vijverpomp zelf zit. Een vijverpompen heeft andere taken, namelijk: vuil water uit de vijver naar de filter pompen, schoon water uit de filter naar de vijver pompen, water van de vijver naar een hoger gelegen punt zoals een sierwaterval pompen en water met hoge kracht omhoog pompen zodat er een fontein ontstaat. 

 

Afhankelijk van je eigen behoeftes van je verschillende vijverpompen kopen die gespecialiseerd zijn in bepaalde taken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voor het kopen van een vijverpomp: de capaciteit van de pomp, de maximale opvoerhoogte van de pomp, het energieverbruik, het gebruik van de pomp en de kwaliteit van de pomp. 

Het is belangrijk om duidelijke eisen te stellen aan de pomp, voordat je de pomp koopt. Het is altijd beter om wat langer te doen over de aankoop, als dat betekent dat je een pomp hebt die perfect is voor de situatie waarin jij de pomp wilt gebruiken. Een vijverpomp die te klein is, zal ervoor zorgen dat het water in je vijver troebel wordt, omdat het water niet genoeg circuleert. Een te grote vijverpomp zorgt ervoor dat je meer moet betalen voor de aankoop en het verbruik. 

 

Verder moet je er rekening mee houden wat de netto en de bruto pompcapaciteit van je vijverpomp is. De bruto pompcapaciteit is het water dat je pomp zou verplaatsen zonder weerstand en de netto pompcapaciteit is het water dat je pomp zou verplaatsen met alle weerstand erbij gerekend. Om te weten of de pomp geschikt is, reken je eerst het volume van je vijver uit. Bereken dan de brutocapaciteit van de pomp. Dan hou je rekening met eventuele bochten en verhogingen die het water af moet leggen. Haal dan al het verlies af van de brutocapaciteit en bereken uit hoe lang het zou duren om je vijver volledig rond te pompen. Als dit tussen de 3 en de 4 uur is, dan is de pomp geschikt voor je vijver.

 

https://www.waterpomp.be/