Augustinus College
Image default
Bedrijven

Scriptie: de puntjes op de i zetten

Scriptietips

Je hebt je scriptie afgeschreven, maar twijfelt nog aan de laatste details. We helpen je met deze tips op weg om je scriptie inleverklaar te maken en er zeker van te zijn dat je een scriptie opstuurt die voldoet aan wetenschappelijke eisen en criteria betreft layout. 

 

  • Zorg ervoor dat de opbouw van je scriptie voldoet aan de eisen van je onderwijsinstelling en de gangbare structuur van scripties. Op de pagina van nuttige scriptieadviezen op de website kun je zien aan welke structuureisen je scriptie dient te voldoen. Controleer of de titels van je hoofdstukken en paragraaftitels in orde zijn en de lading van de hoofdstukken dekken, en zorg dat je een overzichtelijke inhoudsopgave opneemt, waarvan alle hoofdstukken en paragrafen daadwerkelijk terugkomen in de scriptie. Je kunt ook je scriptie na laten kijken.

 

  • Vergelijk je scriptie met die van je klasgenoten. Wellicht heb je zaken gemist die zij wel hebben uitgevoerd en die jouw scriptie ook nodig heeft. Overleg met je klasgenoten over hoe zij hun scriptie hebben afgeschreven. Kennis delen met anderen leidt tot betere inzichten. Bovendien zullen jouw eigen gedachten en visies zo door een ander getoetst kunnen worden. 

 

  • Laat je scriptie een paar dagen liggen. Neem er afstand van en laat het werk dat je de afgelopen weken of maanden hebt uitgevoerd even bezinken. Het is goed voor je mentale evenwicht als je een tijdje afstand neemt van je scriptie, en het helpt soms om later zaken te zien die je eerder niet waren opgevallen. 

 

  • Overleg nog eens met je schoolbegeleider: heeft hij of zij bijvoorbeeld de hoofdvraag en deelvragen al goedgekeurd? Als de communicatie met je begeleider niet goed verloopt, of je vindt dat je niet goed geholpen wordt, dan kun je bij Scriptium snel een (extra) begeleider toegewezen krijgen, die samen met jou je scriptie doorneemt.  

 

  • Een scriptie dient er qua layout netjes uit te zien. Dat betekent bijvoorbeeld dat er niet met verschillende kleuren in de tekst gewerkt moet worden, dat de tekst uitgelijnd is, dat de plaatjes, tabellen en figuren zichtbaar zijn, dat er niet zomaar onnodige witregels in staan, etc. Kijk op de pagina scriptiefouten om te zien welke fouten vaak over het hoofd worden gezien bij het schrijven van een scriptie. 


Laat je scriptie nakijken door iemand die verstand heeft van taal en van wetenschappelijke teksten. Bij Scriptium kun je je eindverslag laten nakijken op taal, opbouw, structuur en inhoud. Ook kun je een APA check laten doorvoeren. Het is snel, gemakkelijk en goedkoop. 

https://www.scriptium.nl/