Augustinus College
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoge energieprijzen

De energieprijzen zijn op het moment erg hoog in Nederland. Hierdoor wordt de glastuinbouwsector hard geraakt en dit zal waarschijnlijk de hele winterperiode aanhouden. Glastuinbouwbedrijven hebben daarom meer dan ooit baat bij het inzichtelijk hebben van hun bedrijfssituatie. Veel bedrijven komen namelijk in de knel door deze hele hoge prijzen. Hoe erg het probleem is, ligt aan het energiecontract waarmee ze verbonden zijn. Sommige bedrijven kunnen geconfronteerd worden met een verviervoudiging van de energiekosten. Meer dan de helft van de bedrijven in Nederland in deze sector zal hiermee te maken. Daarnaast zijn ook de kosten voor meststoffen, plastics, folies en plantmateriaal toegenomen.

Het is belangrijk om kostenbesparende maatrelen te nemen. Je moet verantwoordelijke beslissingen kunnen nemen om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Een accountant en bedrijfsadviseur is hierbij een verstandige keuze. Zij kunnen verschillende scenario’s schetsen en doorberekenen, waardoor duidelijk is wat gevolgen zullen zijn van bepaalde keuzes en wat er nodig is om de liquiditeit gezond te houden. Hierbij kan meegedacht worden in de consequenties en hoe daarop gehandeld dient te worden.

Ook voor bedrijven die duurzame energie hebben zal de hogere prijs van zichtbaar zijn. Het zal een stuk minder hard gaan dan bedrijven die dit niet of haastn iet hebben, maar de SDE subsidie op aardwarmte en biomassa is wel gekoppeld aan de gasprijs. Het voordeel blijft dus aan de ene kant bestaan, maar omdat de gasprijs hoger is zal dat voordeel minder zijn. Het is voor glastuinbedrijven daarom aan te raden om strategische keuzes te maken als het gaat om het telen. Ga ook vooral in gesprek met afnemers om te zorgen dat je niet alleen opdraait voor het energieprobleem. Het is namelijk een crisis waar we met z’n allen uit moeten komen. Wil je graag meer informatie of bedrijfsadvies om te zorgen dat je liquiditeit gezond blijft en je de juiste strategische keuzes maak? Ga eens in gesprek met accountantkantoor, zeker een Accountantskantoor Westland weet hierin wat de juiste keuzes gaan zijn.

http://weanaaldwijk.nl