Augustinus College
Image default
Bedrijven

Het gebruik van een treklier

Een treklier wordt gebruikt voor het horizontaal verplaatsen van grote en kleine ladingen. Bij het gebruik van zo’n lier is het belangrijk altijd veilig te werk te gaan. Dus zorg er bijvoorbeeld voor dat je gebruik maakt van goede werkhandschoenen wanneer je aan de slag gaat met de lier. Beschadigingen van de lierkabel kunnen namelijk voor vervelende snijwonden zorgen. 

De werking van een treklier

Een treklier kan, zoals gezegd, grote en kleine ladingen horizontaal verplaatsen. Dat wordt gedaan door een trommel waar een staalkabel omheen is gewonden. Deze staalkabel wordt helemaal uitgetrokken, waarna de zwengel om deze kabel op te rollen wordt aangedreven. Dit wordt ofwel met de hand gedaan, ofwel met een motor. Door de lier elektrisch, mechanisch of handmatig te activeren wordt de kabel weer om de trommel gewonden en verplaats je het gewicht gemakkelijk. Op die manier worden vaak boten aan de kant getrokken, maar ook aanhangers aan auto’s gehangen. Wil je weten welke lier je nodig hebt, kijk dan naar het gewicht dat je moet verplaatsen. Er zijn namelijk lieren voor het verplaatsen van 500 kilo, een ton, anderhalve ton, twee ton en drie ton. 

Veilig werken

Veilig werken is niet alleen werkhandschoenen gebruiken, maar ook regelmatig controleren hoe de kabel oprolt en ervoor zorgen dat de kabel niet vastloopt op de trommel. Daarnaast moet de lier altijd op een veilige afstand worden geplaatst. Een laatste belangrijke tip is om je lieren jaarlijks te laten inspecteren en keuren door bijvoorbeeld de Hijswinkel. Dit wordt geheel volgens de voorschriften van de EKH gedaan, zodat de lieren in topconditie kunnen blijven. Hijswinkel is specialist in hef- en hijsmiddelen en een Erkend Keurbedrijf Hijs- en Hefmiddelen. 

Bestellen bij Hijswinkel

Bij de Hijswinkel vind je een ruim assortiment lieren, zoals handlieren, treklieren, elektrische kabellieren, staalkabellieren of staaldraadlieren. Al deze lieren zijn gemakkelijk te bestellen. Wanneer je eerst wat advies wilt inwinnen is dat ook mogelijk door contact op te nemen met de Hijswinkel. Alle lieren voldoen aan de actuele wet- en regelgeving en kunnen dus veilig gebruikt worden. Kijk op de website voor meer informatie.