Augustinus College
Image default
Onderwijs

Dansworkshops voor school

Dansworkshop op school met jongeren 

Een dansworkshop voor school is zoveel meer dan alleen dansen. Het draait om bewegen, presenteren en competitie. Dit is voor kinderen misschien wel de leukste manier om zichzelf te ontdekken en hun grenzen te verleggen. Een dansworkshop voor de basisschool is dan ook altijd een goed idee.

Dit is een dansworkshop

De ene workshop is de ander niet, dit geldt al helemaal voor dansworkshops. Er is namelijk veel keus in verschillende workshops, waarbij het allemaal op techniek aankomt. Een workshop is een leuke manier om kinderen kennis te laten maken met dansen, maar ook om ze iets bij te brengen.

Overzicht dansworkshops voor school

Laten we eens gaan kijken wat de leukste dansworkshop voor school is. Hieronder enkele mogelijkheden.

Battle Dance, een van de leukste en meest moderne dansworkshops. Deze workshop kenmerkt zich door competitieve dansen. Die kan de ander met zijn moves overtreffen? Natuurlijk start de workshop met praktische voorbeelden, daarna oefenen de leerlingen in groepjes.

Bewegen op ritmische muziek en hierbij acrobatische dansen bedenken en uitvoeren: dat is de workshop breakdance. Geschikt voor kinderen vanaf groep 3. Kids vanaf groep zes vinden deze workshop helemaal te gek, waardoor dit dan ook echt een aanrader is.

Al eens gehoord van capoeira? Dit is een Braziliaanse dans -en vechtkunst. Kinderen leren iets van een andere cultuur en hoe ze op ritmische muziek kunnen ontwijken.

Meer over de workshops streetdance

Helemaal van deze tijd: streetdance. Hierbij draait het om verschillende dansstijlen en muzieksoorten. Bekend van het televisieprogramma So You Think You Can Dance, daarom is de workshop streetdance razend populair. Naarmate de workshop vordert worden de bewegingen en choreografie steeds moeilijker. Dat geeft niet, want er is perfecte begeleiding aanwezig.

Waarom kiezen voor de workshop streetdance? Niet alleen omdat dit bekend is van tv, maar vooral omdat hier verschillende dansvormen samenkomen. Streetdance is ontstaan op straat en op middelbare scholen. Basisschoolleerlingen hebben een streepje voor wanneer ze de basisbeginselen van streetdance kennen. Dat is een goede start van de middelbare schoolperiode!

Het organiseren van een dansworkshop voor school

Niet iedereen beweegt op dezelfde manier en geen dans is hetzelfde. Dansen is een ware kunstvorm en moet je goed onder de knie hebben. Daarom is het organiseren van een dansworkshop voor school niet zo eenvoudig. Het is met name belangrijk dat er een ervaren dansdocent aanwezig is. Laat daarom de dansworkshop of de workshop streetdance door een professioneel bedrijf organiseren. Hierbij brengt een ervaren en vakkundige dansleraar de leerlingen de fijne kneepjes van het dansen bij.

De basisschool maakt ruimte voor de workshop vrij. Denk hierbij aan een gymzaal of, wanneer de groep wat kleiner is, een leeg klaslokaal. Het is natuurlijk ook praktisch wanneer er de mogelijkheid is om muziek af te spelen, daar draait het tenslotte allemaal om.

Voor wie is een dansworkshop geschikt? Dit soort workshops kan iedereen volgen, vanaf de leeftijd van zes jaar beschikt het kind over voldoende balans om echt mee te doen. Denk ook eens aan het combineren van meerdere dans workshops, zodat leerlingen af kunnen wisselen en kennismaken met verschillende dansvormen.

https://www.kleinkunstig.nl