Augustinus College
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn de juiste muurplinten?

Wanneer u een nieuwe vloer gaat leggen in een woning, zijn plinten een onmisbaar deel van de vloer. Veel mensen vergeten ze vaak, terwijl ze voor een groot deel de sfeer van een woning kunnen bepalen. Er is veel keuze tussen verschillende soorten. We gaan u uitleggen wat de juiste muurplinten zijn.

Hoe kies je de juiste?

Er zijn veel verschillende soorten te vinden. Wanneer u twijfelt welke plinten te kopen, is het slim om na te denken wat voor stijl u wilt. Hierin is het onderscheid te maken tussen de hoge muurplint en de plakplint. De muurplinten zijn ook wel de traditionele plinten. Ze worden tegen de muur geplaatst en zorgen voor een klassieke uitstraling. De plakplint is makkelijk te installeren en een stuk goedkoper geprijsd. Deze bevestigt u niet op de muur, maar op de vloer.

Klassieke uitstraling of gemak

Als u kiest voor klassieke hoge muurplinten, zijn hier ook nog veel varianten in mogelijk. Zo zijn er gladde voor een strakke uitstraling, kraalplinten met reliëf voor een sfeervol gevoel of een monumentplint met een gekrulde vorm. Ook kan er gekozen worden voor een overzetplint dat over een andere heen geplaatst wordt.

Als u liever voor gemak gaat, kunt u het beste kiezen voor plakplinten. Deze worden niet op de muur bevestigt, maar op de vloer. Vooral voor laminaatvloeren zijn deze erg populair. Ook zijn ze een stuk betaalbaarder, waardoor veel mensen de keuze hierop laten vallen.

Het materiaal en kleur

Een andere keuze die gemaakt moet worden, heeft betrekking op het materiaal van de plinten. Zo zijn ze bijvoorbeeld gemaakt van MDF, hout of kunststof. De hoogte van deplinten is afhankelijk van de grootte van de ruimte. Als het om een kleine ruimte gaat, is het niet aan te raden om hoge plinten te kiezen. Dit zal de ruimte kleiner laten lijken.

Als er is besloten welke soort plint het wordt, is de laatste beslissing welke kleur het wordt. Voorheen werd er vaak gekozen voor een plint in dezelfde kleur als de vloer. Tegenwoordig wordt er vaker gekozen voor dezelfde kleur als de muur. Zo lijkt de ruimte namelijk groter. Ook kan er voor een contrasterende kleur gekozen worden. De keuze van de kleur is vooral een kwestie van eigen smaak!