Augustinus College
Image default
Electronica en Computers

Laptop besturingssystemen

Als je het over besturingssystemen van laptops hebt, dan heb je eigenlijk niet zo veel te kiezen. Een paar bedrijven hebben samen een oligopolie en er is dus nauwelijks ruimte voor nieuwe besturingssystemen. De bekendste systemen zijn natuurlijk macOS van Apple en Microsoft Windows van… Windows. Het valt niet te ontkennen dat deze twee rivalen het grootste marktaandeel in besturingssystemen in handen hebben. De laptops van merken zoals Acer, Lenovo, Asus, Fujitsu en HP zijn allemaal compatibel met het systeem van Microsoft. Op deze manier zijn ook alle laptops van Apple voorzien van het macOS besturingssysteem. Laat ik eens wat meer vertellen over deze twee systemen.

 

Microsoft Windows is van Windows en kan op bijna alle laptops geïnstalleerd worden, behalve die van Apple natuurlijk. Er zijn twee versies hiervan; een 32 bits versie en een 64 bits versie. Die van 64 bits is natuurlik sneller en zorgt voor betere en snellere prestaties. Op dit moment is Windows 10 de meest gebruikte versie van Mircosoft Windows. De nieuwste versie van macOS is macOS Sierra. Een voordeel van macOS over Windows is dat het minder leehnavasor gevoelig is voor virussen omdat het beter beveiligd kan worden. Aan de andere kant zijn laptops met macOS wel een stuk duurder dan die waar Microsoft Windows op geïnstalleerd kan worden.

 

Heb je geen zin meer om tientallen euro’s per jaar neer te tellen voor Microsoft Windows? En heb je geen zin om een Apple laptop te kopen die sowieso al meer dan duizend euro kost? Dan heb ik een perfect alternatief voor jou; een linux computer. Dat is een echte ‘underdog’, maar dat betekent zeker niet dat linux slecht is. In tegendeel, het heeft heel veel voordelen. Ten eerste is linux gratis, wat betekent dat het voor iedereen beschikbaar is. Dit komt doordat het een ‘open-source’ besturingssysteem is, hierdoor kan iedereen een bijdragen leveren aan de ontwikkeling van de nieuwste code van een linux laptop 2020.

https://laptopzelfsamenstellen.nl/