Augustinus College
Image default
Beauty en verzorging

Hoe ontstaan donkere oksels en hoe kom je er vanaf?

Donkere oksels

Wij vrouwen willen er altijd goed uitzien. Zeker tijdens de zomer aangezien dat de periode is van de bikini’s, de korte rokjes en kleedjes en de T-shirts. We letten beter op onze lijn, verzorgen ons extra goed maar toch kan het soms niet genoeg zijn en kan de zomer voor sommige vrouwen ook een periode van extra onzekerheid betekenen. Denk maar aan vrouwen die bijvoorbeeld last hebben van donkere oksels. Heel veel vrouwen willen hun donkere oksels verstoppen en durven dus geen topjes dragen. Maar hoe komen we nu aan deze donkere oksels? En nog belangrijker, kunnen we er ook terug vanaf komen?

 

Wat zijn donkere oksels?

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat heel veel vrouwen, zelfs 1 op 3, last hebben van donkere oksels. Je hoeft je hier dus helemaal niet over te schamen of onzeker over te voelen want het is dus heel normaal. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe kom je nou aan die donkere oksels? Donkere oksels wil simpelweg zeggen dat de huid onder je oksels donkerder is dan de rest van je huid. Het lijkt precies op een grote bruine vlek onder je oksels. Vrouwen met een donkere huid hebben vaker last van donkere oksels omdat hun huid automatisch een veel grotere hoeveelheid melanine aanmaakt en dit is het pigment dat de kleur van je huid bepaalt.

 

Hoe ontstaan donkere oksels?

Donkere oksels kunnen verschillende oorzaken hebben. Te vaak je oksels scheren kan al een eerste oorzaak zijn. Als je je oksels te vaak scheert, kan dit tot een trauma van de huid leiden wat dan op zijn beurt weer voor hyperpigmentatie kan zorgen. Gebruik je daarnaast ook wel de juiste deodorant? Het kan zijn dat je huid door het scheren geïrriteerd is en als je dan de foute deo gebruikt kan dit donkere vlekken veroorzaken. Draag je vaak strakke kledij? Dan hoef je ook al niet veel verder meer te zoeken want te strakke kledij zorgt voor wrijving en dit kan donkere oksels veroorzaken. Heel wat dingen die we dus onbewust zelf doen en waardoor we zelf donkere oksels creëren.

 

Hoe behandelen we donkere oksels?

Zoals hierboven reeds te lezen viel, kan het zijn dat we onze donkere oksels zelf in de hand werken en er dus ook gemakkelijk zelf weer vanaf kunnen komen. Pas bijvoorbeeld je scheerroutine al eens aan, het is echt niet nodig om dagelijks je oksels te scheren. Haal je scheermes dus minder boven en je kan al een enorm verschil zien. Je kan zelf ook je huid gaan bleken door natuurlijke bleekmiddelen. Citroen, aardappel en komkommer zijn producten die we vaak standaard in huis hebben en onze huid kunnen bleken. Af en toe je oksels scrubben kan geen kwaad. Je donkere oksels kunnen misschien een ophoping zijn van dode huidcellen en een goede scrub kan je huid dus terug lichter maken!