Roken is ook een nadeel voor je gebit

Het is middels wel bekend dat roken niet het beste is voor je gezondheid,. Maar het is ook slecht voor je gebit. Dat is vaak wat minder bekend. Je krijgt bijvoorbeeld de gele aanslag op je tanden en het tandvlees, maar ook een slechte adem en allemaal verkeerder bacteriën. Ook ernstige ziekten als mondkanker of een tandvleesziekte is mogelijk.

Een ontsteking door roken in je tandvlees 

Bij de echte rokers komt er veel nicotine uit de rook in het tandvlees. Bloedvaten worden zo vernauwd en de bloedvaten zijn minder goed toegankelijk voor het afweermechanisme. De goede bacteriën die al in je mond zitten, kunnen zo minder goed het tandplak bestrijden. Ook produceer je minder speeksel met de goede bacteriën door roken. Dit geeft negatieve invloed op de afweerstoffen in de mond. Bij rokers ligt het aantal bacteriën hoger dan bij niet rokers.

Roken en implantaten

Een implantaat is een soort nep wortel die vast in het kaakbot wordt gezet. Als deze wortel is vastgegroeid kan er een kroon, brug of prothese op worden geplaatst. Bij de rokers gaat de genezing van dit proces vaak minder snel en soepel. Er bestaat zelfs een kans dat dit helemaal niet vastgroeit. Deze kans is bijna drie keer zo groot.

Tandverkleuring

Roken kan leiden tot verkleuring van de tanden, kiezen maar ook tot vulmaterialen. Vergelijk deze aanslag met bijvoorbeeld thee. Ook dat is een doordringende kleur die kan leiden tot verkleuring. Het nadeel van aanslag door roken, is dat het minder goed is te verwijderen. Ook wanneer je de tanden wilt bleken is dit nadelig.

Stoppen is een optie, maar deze tips ook

Stoppen met roken is de mooiste oplossing. Dit is iets wat je ongetwijfeld al weet en waar we in dit artikel niet dieper op in willen gaan. Het is namelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze tips zorg je ook voor een betere mondverzorging.

– Zorg dat je minimaal 2 keer per dag (nog beter is 3 keer per dag) tanden poetst
– Stoker 1 maal daags, een tandarts kan je de juiste instructie geven
– Als je een vreemde smaak hebt, heb je ook een slechte adem, tijd om daar iets aan te doen
– Let op je voeding slechte voeding zorgt voor een slechte adem en doorbloeding
– Beperk suiker
– Drink voldoende water. Zo zuiver je de mond
– Poets ook je tong
– Spoel met mondwater

Elk steentje draagt bij. Bedenk goed welke mogelijkheden bij jou passen.

https://tandheelkundedeloten.nl/kindertandheelkunde/