Augustinus-college

Bookmakers: wedden op sport

<h1>Bookmakers: wedden op sport</h1>

Bookmakers maken het mogelijk om weddenschappen af te sluiten op sportwedstrijden. Het is een Engelse term voor een wedkantoor. Wat doet een bookmaker en welke weddenschappen kun je bij een bookmaker afsluiten?

 

<h2>De geschiedenis van bookmakers</h2>

De eerste bookmakers faciliteerden weddenschappen binnen de paardensport. In de loop der tijd is dit uitgebreid naar andere sporten zoals voetbal, tennis en darts. Inmiddels is het aantal sporten en de diverse wedstrijdelementen waarop gewed kan worden enorm groot. Sinds de komst van het internet is het ook mogelijk om online sportweddenschappen af te sluiten. Je sluit deze af bij een online bookmaker.

 

<h2>Wat doet een bookmaker?</h2>

De bookmaker analyseert de winkansen bij een bepaalde voorspelling. Ze gebruiken hiervoor statistieken en informatie rondom de meest recente ontwikkelingen. De kans dat de koploper van de degradatiekandidaat is immers veel groter dan andersom. Je kunt daarom meer geld winnen als de verwachte degradatie de club vleugels geeft en een onverwachte winst boekt.

 

De winkans wordt door de bookmaker weer gegeven met de odds, in Nederland de quotering genoemd. Bij een goede voorspelling wordt jouw inzet vermenigvuldigd met de quotering. Met een inzet van €10 en een quotering van 2,15 ontvang je €21,50 en win je met jouw voorspelling dus €11,50.

 

<h3>Quoteringen combineren</h3>

Wil je winst stapelen? wed dan op een reeks sportwedstrijden. Wanneer je alle wedstrijden goed voorspelt, wordt jouw inzet met alle quoteringen vermenigvuldigd. Met een inzet van €10 en quoteringen van bijvoorbeeld 2,14, 3,02 en 1,96 ontvang je €126,27. Dat is €116,27 winst.

 

<h2>Welke weddenschappen kun je afsluiten?</h2>

Je kunt voor vrijwel elke sportwedstrijd een weddenschap afsluiten bij een bookmaker, waaronder:

 

<ul>

<li>Tennis</li>

<li>Formule 1</li>

<li>Voetbal</li>

<li>Darts</li>

<li>Snooker</li>

<li>IJshockey</li>

<li>Wielrennen</li>

<li>Paardensport</li>

</ul>

 

Afhankelijk van de sport kun je wedden op de winnaar, op een exacte uitslag of op een ander bepalend wedstrijdelement. Hoe moeilijker iets te voorspellen is, des te meer geld kun je met de weddenschap winnen.

 

<h2>Andere weddenschappen</h2>

Naast sportwedstrijden kun je voor elk evenement of gebeurtenis met een wedstrijdelement een weddenschap afsluiten. Zo zijn weddenschappen omtrent het Eurovisie Songfestival en de Amerikaanse presidentsverkiezingen ongekend populair. Zo is er voor iedereen wel een weddenschap beschikbaar.