Augustinus College
Image default
Vervoer en transport

7 Tips voor een autovakantie met een elektrische auto

Wanneer er over de nadelen van elektrische auto’s gesproken wordt, komt vaak aan bod dat je er niet meer op autovakantie kunt, vanwege de actieradius. Echter, met wat extra voorbereiding en planning, is het wel degelijk mogelijk om met een elektrische auto op autovakantie te gaan. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat je onverwachts stil komt te staan op een plek zonder laadpaal, lees je in deze blog 7 tips voor een autovakantie met een elektrische auto.

Tip 1: plan laadmomenten

Net zoals bij een conventionele auto wil je ook bij een elektrische auto niet zonder power langs de weg komen te staan. Vandaar dat het verstandig is om van te voren je laadmomenten in te plannen op basis van je actieradius. Zoek goed uit of het land van bestemming voldoende laadpunten heeft op jouw geplande route. Grote aanbieders van laadpalen geven op hun websites en/of apps bovendien vaak aan hoe frequent de laadpalen bezet zijn. Ook daar kun je rekening mee houden in je planning.

Om je laadmomenten zo goed mogelijk in te kunnen plannen, kun je van te voren je verbruik testen. Zodra je bijvoorbeeld voor een bepaalde gelegenheid een wat langere rit moet maken, kun je je verbruik testen. Probeer hierbij de vakantieomstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je auto met extra gewicht te beladen.

Tip 2: vraag tijdig buitenslandse laadpassen aan

Nederlandse laadpassen zijn niet in elk land of gebied inzetbaar. Zorg er dus ruim van te voren voor dat je de benodigde laadpassen aanvraagt. Vergeet de passen bovendien niet te activeren nadat je ze ontvangen hebt.

Tip 3: reserveer een laadpaal op de vakantiebestemming(en)

Op sommige vakantiebestemmingen is het mogelijk om een laadpaal te reserveren. Het kan prettig zijn om zeker te weten dat je een oplaadmogelijkheid op de vakantiebestemming zelf hebt, zodat je daar verder niet over na hoeft te denken tijdens je vakantie.

Tip 4: Neem een laadkabel mee

Neem om het zekere voor het onzekere te nemen altijd een 230 Volt type 3 laadkabel mee. Met deze kabel kun je, als je onverhoopt zonder laadpaal komt te zitten terwijl de auto bijna leeg is, de auto via een normaal stopcontact opladen. Dit kan wel erg lang duren, dus zorg er liever voor dat je de auto op tijd oplaad.

Tip 5: neem eventuele verminderde actieradius in warme of koude gebieden in acht

Bij relatief veel kou of warmte vergeleken met je thuisland, kan het voorkomen dat de actieradius van de elektrische auto verkort wordt. In dat geval moet je er rekening mee houden dat je een extra stop in zult moeten plannen.

Tip 6: houd je snelheid zo constant mogelijk

Voor het verlengen van de actieradius, is het nuttig om een constante snelheid aan te houden. Een snelheid van 110 kilometer per uur is hierbij het gunstigst op snelwegen waar je bijvoorbeeld 120 of 130 mag. Boven de 110 kilometer per uur zal het verbruik snel toenemen en wordt de actieradius dus verkleint. Bovendien is 110 kilometer per uur rijden minder vermoeiend en vaak comfortabeler dan bijvoorbeeld 130 rijden.

Tip 7: rem regeneratief

Een elektrische auto kan elektriciteit opwekken terwijl deze vertraagt. Dit noemt men ook wel regeneratief of recuperatief remmen. Door regeneratief te remmen, kun je je actieradius maximaliseren. Vaak hebben elektrische auto’s verschillende standen waarmee je de mate kunt bepalen van het afremmen op de motor. Hoe sterker je de auto op de motor laat afremmen, hoe meer elektriciteit je opwekt. Vaak kan de sterkste remstand zelfs dienen als vervanging voor het rempedaal. Door deze standen zo veel mogelijk te gebruiken, rem je regeneratief en kun je dus je actieradius vergroten.